Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Η κατανόηση των σύννεφων! Ημέρα Μετερεολογίας 2018

Η σκαμπανεβάδα / Ντάνιελ Παβλίνοβιτς




Τα σύννεφα παίζουν κεντρικό ρόλο στις προβλέψεις και τις προγνώσεις καιρού. Βοηθούν στην οδήγηση του κύκλου του νερού και του συνόλου του κλιματικού συστήματος. Σε όλη την ιστορία, έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες, ποιητές, μουσικούς, φωτογράφους και αμέτρητους άλλους ενθουσιώδες.

Η κατανόηση σύννεφων είναι το θέμα της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Ημέρας 2017 για να τονίσει την τεράστια σημασία των σύννεφων για το κλίμα και το νερό. Τα σύννεφα είναι κεντρικά στοιχεία για τις παρατηρήσεις και τις προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες. Τα σύννεφα είναι μια από τις βασικές αβεβαιότητες στη μελέτη της αλλαγής του κλίματος: πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς επηρεάζουν τα σύννεφα το κλίμα και πώς το μεταβαλλόμενο κλίμα επηρεάζει τα σύννεφα. Τα σύννεφα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον κύκλο του νερού και διαμορφώνουν την παγκόσμια κατανομή των υδάτινων πόρων. 
Στην πιο ελαφριά πλευρά, η Παγκόσμια Μετεωρολογική Ημέρα θα προσφέρει την ευκαιρία να γιορτάσει την εγγενή ομορφιά και την αισθητική των σύννεφων, η οποία έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες, ποιητές, μουσικούς, φωτογράφους και αμέτρητους άλλους λάτρεις της ιστορίας.
Η Παγκόσμια Μετεωρολογική Ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας έκδοσης του Διεθνούς Ατλαντικού Σύννεφου μετά την πιο λεπτομερή και εκτεταμένη αναθεώρηση της μακράς και διακεκριμένης ιστορίας της. Ο νέος Άτλας του WMO είναι ένας θησαυρός εκατοντάδων εικόνων σύννεφων, συμπεριλαμβανομένων μερικών νέων κατηγοριών σύννεφων. Περιέχει επίσης και άλλα μετεωρολογικά φαινόμενα όπως τα ουράνια τόξα, τα αλογάκια, οι διάβολοι του χιονιού και οι χαλαζιέρες. Για πρώτη φορά, το Atlas έχει παραχθεί σε ψηφιακή μορφή και είναι προσβάσιμο τόσο από υπολογιστές όσο και από κινητές συσκευές.
Ο διεθνής άτλαντας σύννεφων είναι η μοναδική έγκυρη και πιο ολοκληρωμένη αναφορά για την αναγνώριση σύννεφων. Είναι ένα βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τους επαγγελματίες της μετεωρολογικής κοινότητας και εκείνους που εργάζονται στον τομέα της αεροπορίας και της ναυτιλίας. Η φήμη της είναι θρυλική μεταξύ των ενθουσιωδών σύννεφων.
Η Διεθνής Cloud Atlas έχει τις ρίζες του στα τέλη του 19 ου αιώνα. Αναθεωρήθηκε επανειλημμένα τον 20ό αιώνα, πρόσφατα το 1987, ως βιβλίο αντίγραφο, πριν από την έλευση του Διαδικτύου.
Οι πρόοδοι στην επιστήμη, την τεχνολογία και τη φωτογραφία οδήγησαν τον WMO να αναλάβει το φιλόδοξο και εξαντλητικό έργο της αναθεώρησης και της ενημέρωσης του Atlas με εικόνες που συνέβαλαν μετεωρολόγοι, παρατηρητές σύννεφων και φωτογράφοι από όλο τον κόσμο. 

https://public.wmo.int/en/WorldMetDay2017

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος 515-30 Μαρτίου 2018
Δωρεάν είσοδος 
Τηλέφωνο 23210 99395

Τα προγράμματα πραγματοποιεί, τα τελευταία 8 χρόνια o Όμιλος Σερρών για UNESCO, η Αστροπύλη, η Πράξη με τους Ευρωπαίους εθελοντές που έχουν την ευθύνη της ηλεκτρονικής υποστήριξης.
·  Εθελοντές, είναι η Τατιάνα Αγγελίδου, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Ηλέκτρα Πολούα, Χαράλαμπο Δαυίδ, Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο ,Μαρία Χατζηδημητρίου mendoring , τους Ευρωπαίους εθελοντές,   με υποστηρικτές τον κ Κ. Βαβαλέκα, Θάνο Παπαγεωργίου .Ακη Μακαρά ,Γιώργος Πεχλιβανίδης 
  •  Χορηγοί επικοινωνίας, www.eproodos.grΕφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ,
  •  www.aposerres.gr, www.rodonfm.net   www.allanea.gr.



  •  Με την αιγίδα τηςΕΕΕγια UNESCO

    Η δράση εντάσσεται στην Δεκαετία της Ερημοποίησης  

    Και στην Δεκαετία της Βιοποικιλότητας





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου