Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

"Το Μέλλον των Δασών"

Όπως έχουμε συζητήσει στην ημερήσια διάταξη μετά το *2015 ανάπτυξη * αναγνωρίζουμε το ζωτικό ρόλο των δασών και ας δεσμευθούμε να συνεργαστούν για την προστασία και την αειφόρο διαχείριση των εν λόγω οικοσυστημάτων ζωτικής σημασίας όλος ο κόσμος.
Γενικός Γραμματέας Ban Ki-moon Μήνυμα για το 2014 Παγκόσμια Ημέρα Δασών
Η παγκόσμια γιορτή των δασών παρέχει μια πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία όλων των τύπων των δασών και των δέντρων έξω από τα δάση.
Τα δάση καλύπτουν το ένα τρίτο της χερσαίας μάζας της Γης, είναι η ζωτική λειτουργία σε όλο τον κόσμο. Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 αυτοχθόνων πολιτισμών - εξαρτώνται από τα δάση για την επιβίωσή τους.
Τα δάση είναι τα πιο βιολογικά ποικίλα οικοσυστήματα στη γη, το σπίτι για περισσότερο από το ήμισυ των χερσαίων ειδών ζώων, φυτών και εντόμων, επίσης  προσφέρουν καταφύγιο,  και θέσεις εργασίας .
Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην μάχη μας κατά της κλιματικής αλλαγής. Τα  Δάση συμβάλλουν στην ισορροπία του οξυγόνου, του διοξειδίου του άνθρακα και στην υγρασία του αέρα. Προστατεύουν τις λεκάνες απορροής, οι οποίες παρέχουν καθαρό νερό στους ποταμούς.
Ωστόσο, παρά όλα αυτά τα ανεκτίμητα οικολογικών, οικονομικών, κοινωνικών  οφέλη για την υγεία, εμείς καταστρέφουμε τα ίδια τα δάση  που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε.             
 Η παγκόσμια αποδάσωση συνεχίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς - 13 εκατομμύρια εκτάρια δάσους καταστρέφονται κάθε χρόνο. Η αποψίλωση των δασών ευθύνεται για το 12 με 20 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
Το Μουσείο  θα πραγματοποιήσει  το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα που μας διέθεσε το  WWF     "Το Μέλλον των Δασών": Το Δασικό Οικοσύστημα ,Εξάπλωση των δασών στην επιφάνεια της γης, Δημιουργία δασικών οικοσυστημάτων, Δάσος και αέρας-άνεμοι, Δάσος και νερό, Δασικό και έδαφος ,Διασπορά και διάδοση των σπόρων, Δασική διαχείριση, Οικονομικός και κοινωνικός ρόλος του δάσους, Δάσος και ζωοκοινότητα , Απειλές του δάσους- διαχείριση, Δάσος και φωτιά, είναι τα θέματα που θ αναπτύξουμε.


Διάρκεια προγράμματος  20-30 Μαρτίου 2014  .Είσοδος ελεύθερη


*Οι δράσεις του Μουσείου  υποστηρίζονται από τους εθελοντές φορείς :
Τον  Όμιλο Σερρών για UNESCO, την ΠΡΑΞΙΣ . το Club Νέων της UNESCO Σερρών ,την Αστροπύλη. Υποστηρικτές του είναι οι εθελοντές Βασιλική Παπαθανασίου, Τατιάνα Αγγελίδου, Ελένη Πισώκα, Στέλλα Παπούλια, με τους νέους Θέλμα Πολούα, ΄Ακη Μακαρά, Ανδρέα Καμελίδη,Χρύσα Βασιλακάκη, Χαράλαμπο Δαυίδ,  Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, Δασοπόνο  και τους Ευρωπαίους εθελοντές 
,Marta Romero, Anissa Lebbat με υποστηρικτή τον κ Κ. Βαβαλέκα
 Χορηγοί  επικοινωνίας, Εφημερίδες Πρόοδος, http://www.serresparatiritis.gr /  www.aposerres.gr,  www.rodonfm.net                        www.e-simerini.com

Με την αιγίδα της





και στην Δεκαετία της Ερημοποίησης 2010-2020



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου